Vad gäller vid ROT-avdrag?

 

Arbetet ska utföras i ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet som du äger och bor i

  • Du ska äga bostaden under den period som arbetet utförs. Dina förvärvshandlingar bör visa när du blev ägare till bostaden.

  • Du ska helt eller delvis bo i bostaden där arbetet utförs. Ingen annan än du, den du är gift eller sambo med, dina hemmavarande barn eller din förälder får bo i bostaden. Det gäller även fritidshus och bostäder där du bara bor ibland. Om du har dubbel bosättning räknas båda bostäderna som din bostad och tillhör ditt hushåll.

  • Du kan få rotavdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbetet och äger bostaden. Du kan däremot inte få rotavdrag för arbeten i dina barns bostad. Det gäller även om du äger den och bor där ibland.

  • Om småhuset är yngre än fem år får arbetet endast syfta till att återställa småhuset till skicket det var i från början.

  • I bostadsrätter ger bara arbete innanför bostadens väggar, tak och golv rätt till rotavdrag.

Arbetet måste ge rätt till rotavdrag

Du och företaget som utför arbetet har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rotavdrag. Gör gärna ett avtal om vem av er som har ansvaret om avdraget inte godkänns av Skatteverket.

Reglerna för vilka arbeten som ger rätt till rotavdrag är olika för småhus, bostadsrätt och ägarlägenhet. Det går däremot aldrig att få rotavdrag för att bygga en helt ny bostad.

Ta reda på din fastighetsbeteckning

Du måste ge din fastighetsbeteckning till oss. Den hittar du i ditt köpekontrakt eller under Fastigheter och bostad när du loggar in på Skatteverkets Mina sidor.

Du som bor i bostadsrätt ska i stället uppge bostadsrättsföreningens organisationsnummer och ditt fyrsiffriga lägenhetsnummer, om du bor i ett flerbostadshus (vanligen fyra siffror). Bostadsrättsföreningens organisationsnummer hittar du i ditt överlåtelsekontrakt.

Här kan du räkna ut hur stort bidrag du kan få!